Pobjeda Sarajeva na Grbavici

Fudbaleri Sarajeva slavili su gostujuću pobjedu u duelu s najljućim rivalom, ekipom Željezničara. U zanimljivom derbiju, Bordo tim pobijedio je rezultatom 1:2. Strijelci golova bili su Krste Velkoski i Haris Duljević na jednoj, te Eldar Hasanović na drugoj strani. Utakmicu na Grbavici pratilo je oko 10.000 gledalaca.

Bolje su gosti otvorili meč. Nekoliko kvalitetnih ubačaja sa strane nije donijelo promjene rezultata u ranoj fazi meča, ali kako su timovi istrčali na teren, utisak je bio da je samo pitanj vremena kada će zatresti mreža domaćeg čuvara mreže.

Desilo se to u 13. minuti. Lijepa akcija, proigravanje Samira Radovca, Velkoski je na pravom mjestu, a makedonski reprezentativac ovakve šanse rijetko promašuje. 0:1 za veliko slavlje oko 2.000 gostujućih tifoza na sjevernoj tribini Željinog stadiona.

Ništa dotad Željo nije bio pokazao. No, kako to obično biva, gol je prekinuo san, tek malo više agresivnosti u polju uskoro je donio rezultat. Na poravnanje se čekalo desetak minuta. Igrao se 22. minut, lijep prodor Juana Varee, odličan centaršut, a na pravom mjestu je Eldar Hasanović. Dovoljno ‘za novi početak’ vječitog derbija sarajevskih rivala.

Veliko slavlje na južnoj, prekinuo je incident na sjevernoj tribini. Gostujući navijači bacili su nekoliko baklji na dio sjeverne tribine na kojem tradicionalno borave stariji navijači domaćeg kluba, stvar su u svoje ruke preuzeli organi sigurnosti, uslijedio je sukob, nekoliko navijača lakše je ozlijeđeno, a igrači su se povukli u svlačionice.

Prekid je trajao dvadeset minuta, strasti su se smirile pa je susret nastavljen, bez velikih prilika do kraja prvog dijela igre.

Mnogo slabija fudbalska predstava u drugom dijelu igre prekinuta je u 69. minuti kada je rezervista Haris Duljević sjajno iskoristio grubu grešku Željine odbrane i ponovo vratio svom timu vodstvo, zasluženo.

Mogao je mladi reprezentativac do kraja dvoboja u potpunosti zapečatiti sudbinu domaćina, imao je stopostotnu priliku, ali je Marijan Antolović lijepo intervenirao spasivši mrežu od trećeg gola.

Ništa Željo u drugom dijelu nije napravio, tek nekoliko sporadičnih pokušaja nije dovoljno u ovakvim utakmicama pa su Plavi na kraju morali priznati poraz od trenutno, ipak, dosta kvalitetnijeg i boljeg rivala.

Derbi kao i bezbroj prethodnih, prvo poluvrijeme vrlo dobro, drugo loše, divljanja navijača i pregršt pirotehnike. Bilo je boljih, ali i gorih derbija. Pamtit ga nećemo dugo.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*