Agencija za sigurnost hrane BiH: Provjerit ćemo prisustvo fungicida u limunu

Agencija za sigurnost hrane BiH stupit će u kontakt sa svim nadležnim inspekcijskim organima u BiH i zatražiti provjeru prisustva fungicida “imazalila” unutar plodova limuna, rekao je Srni pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Drago Sando.

Sando je rekao da limun može biti tretiran fungicidom “imazalilom” koji se koristi da bi se agrumi nakon branja zaštitili od truljenja, ali da proizvođač mora na deklaraciji navesti da je proizvod tretiran tim sredstvom i da zbog toga kora ploda nije za upotrebu.

On je naglasio da je obaveza krajnjeg distributera da prilikom prodaje na vidnom mjestu navede da je proizvod tretiran sredstvom radi zaštite od truljenja.

“Limun se ovim fungicidom tretira nakon berbe. Riječ je o sredstvu koje je odobreno na tržištu mnogih zemalja EU”, rekao je Sando.

On je naglasio da je najbitnije da proizvod koji je tretiran fungicidom prati uredna dokumentacija.

Sando je najavio da će Agencija zatražiti provjeru da li su deklaracije uredne, odnosno da li je proizvođač postupio u skladu sa odredbama Zakona o hrani.

Mediji u regionu objavili su informacije organizacija za zaštitu potrošača da je na tržišta BiH, Hrvatske i Srbije iz Turske uvezen limun koji je tretiran fungicidom imazalilom koji je opasan po zdravlje.

(SRNA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.