Međunarodni aerodrom Tuzla: Žestoka borba za direktorsku fotelju

Međunarodni aerodrom Tuzla je nakon niza problema na putu oporavka. U posljednje vrijeme bilježi rekordan broj letova i ima dobre poslovne izglede.

Na drugoj strani vodi se žestoka borba za direktorsku fotelju. Rezultat je da, trenutno, preduzeće praktično ima dva direktora. Aktuelna Vlada TK-a je zbog političke nepodobnosti smijenila bivši menadžment i postavila novi, čiji je v. d. direktor bio osumnjičen za šverc oružja u države koje su bile pod UN-ovim embargom.

Rifet Karasalihović je čovjek koji je bio umiješan u aferu međunarodnog šverca naoružanjem; Esed Mujačić je ratni komandant i vojni penzioner. I jedan i drugi su direktori Tuzlanskog aerodroma – Karsalihović po odluci Vlade TK-a, a Mujačić po odluci nadležnog suda.

“Prema sadašnjoj presudi suda, kao resorni ministar bih trebao zatvoriti aerodrom jer on nema ni direktora ni nadzornog odbora ni skupštine. Onda ne bi bilo letova. Sud je uzurpirao vlast, a ja svjesno možda i činim neki prekršaj”, kaže Mustafa Isabegović, ministar saobraćaja, trgovine i turizma TK-a.

Iako je to sud izričito naredio, Mujačić, ipak nije vraćen na posao, a Karasalihoviću je nezakonito produžen drugi privremeni mandat. “Skupština preduzeća nije mogla ponovo imenovati privremeni Nadzorni odbor jer je to suprotno Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima i nije mogao. Taj Nadzorni odbor nije mogao imenovati ponovo v.d. direktora na 90 dana jer je onda i to u suprotnosti sa zakonom”, ističe Mujačić.

Nelegalni tročlani Nadzorni odbor donio je odluku bez predsjednika – bivšeg premijera Enesa Mujića, koji je, kada je vidio o kakvim neregularnostima se radi, prije prve sjednice podnio ostavku. “Prijećeno mu je krivičnom prijavom, noć prije zasjedanja Nadzornog odbora. Prijetila mu je strana koja nije u menadžmentu aerodroma”, tvrdi ministar Isabegović. Za sve krivi sud: “Neko će možda i u sudu odgovarati za te svoje greške.”

U međuvremenu, Karsalihović je povećao broj zaposlenih, među kojima je i izvršni direktor Enver Jukanović, bivši direktor Tuzlanskog aerodroma.

“Aktualni vršilac dužnosti direktora sa sobom je doveo troje novih ljudi. Izvršni direktor je iskoristio priliku pa je potpisao ugovor sa svojim sinom“, kaže Mujačić.

I tako bi ova borba za fotelje mogla ugroziti višegodišnji poslovni aranžman sa WizAirom, koji na Tuzlanskom aerodromu planira uspostaviti svoju baznu stanicu.

(federalna.ba)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*