Danas Dan ašure

Deseti dan mjeseca Muharrema  muslimani širom svijeta obilježavaju kao Dan Ašure, dan koji  briše grijehe.

Mjesec Muharem u sebi donosi podsjetnik o prirodi ljudskih kušnji, o trudu u ime Boga kao preduvjetu Božijoj nagradi izdržljivim i istrajnim koji se pokoravaju Njegovim zapovjedima i sličnim primjerima kojima obiluje historija ljudskog roda povezana sa desetim danom ovog mjeseca, Danom  Ašure (Jevmi Ašura) koji  pada danas, 3.novembra 2014.g.

Shodno različitim predajama u mjesecu muharremu je posebno odabran ovaj deseti dan – Dan Ašure (ašere – ar. deset), jer su se na taj dan zbili mnogi svetopovijesni događaji.

Po nekim predajama kazuje se da je Ademu, a.s., i hazreti Havi, uzvišeni Allah prihvatio pokajanje baš na ovaj dan. Desetoga dana mjeseca Muharrema uzvišeni Allah je naredio Zemlji i nebesima da se uzdrže i da Potop (Tûfân) stane, da bi Nūhova, a.s.,, lađa pristala na brdu Džûdijj. Nuh a.s. sa sljedbenicima učini sedždu i isposti Dan ašure. Na Dan Ašure Jūnus, a.s., izbavljen je iz utrobe velike ribe koja ga je bila progutala, a Jūsuf, a.s. na Dan Ašure je izbavljen iz bunara. Mūsā, a.s., na taj dan prešao je sa Israelićanima preko mora. Tom prilikom Musa a.s. i njegovi sljedbenici sedždom Allahu Uzvišenom i postom tog dana zahvališe se Allahu.

U povijesti sljedbenika posljednjega Božijega poslanika hazreti Muhammeda, a.s., na ovaj dan svetoga mjeseca muharrema nerazumni zlotvori, poput najgorih krvoloka, u krajnje neravnopravnoj bici ubili su plemenitoga hazreti Huseina, Poslanikova, alejhisselam, unuka, 18 članova njegove porodice i 54 njegova prijatelja na polju Kerbela. Ovu bitku većina ljudi smatra najbolnijim događajem u muslimanskoj povijesti, nakon smrti hazreti Muhammeda, a.s.. Zbog toga su za jedan broj muslimana prvih deset dana muharrema ujedno i dani velike žalosti, te otuda i ime za prvih deset dana ovoga mjeseca – mâtem, izvedeno iz arapskoga korijena ”m-v-t” koji ima značenje ”smrt”.

Osim navedenoga, prenosi se kako su se na Dan Ašure desili još i slijedeći mubarek događaji: rođen je Ibrahim, a.s.,; rođen je Isā, a.s., a i istoga dana je na nebo uzdignut; Ejub, a.s., je ozdravljen; Jakubu, a.s., je stigla radosna vijest o Jūsufu,  i vraćen mu očinji vid; Sulejman, a.s., je preuzeo vlast nad Israilom; Muhammed, a.s., je nadahnut da su mu oprošteni grijesi…

Veliki broj ovih događaja koji se spominju uz Dan Ašure vezan je za kušnju, strpljivost, čvrsto oslanjanje na Boga (tevekkul) kao sastavni dio kompletne ljudske povijesti te u konačnici kontinuitet u vjerovanju u Jednog Boga koji se može najbolje sagledati i kroz činjenicu da iako je Muhammed, a. s., pečat svih Allahovih poslanika, iako je, u odnosu na druge poslanike, odlikovan mnogim darovima i poslan porukom cijelom čovječanstvu, odnosom prema Danu Ašure primjerom je poučio muslimane da islam predstavlja kontinuitet jedne iste poruke i da muslimani, nastavljajući taj kontinuitet, trebaju poštovati trud i doprinose svojih prethodnika.

“Neka Dan ašure u nama ojača snagu vjere i morala, volju i odlučnost istinskog pokoravanja Bogu, istinskog služenja svome bratu, komšiji, zajednici radi stjecanja Božijeg zadovoljstva. Molimo Allaha, dž. š., da nam podari mudrost i znanje kako bi mogli razumijevati Njegove znakove i kako bi postigli sreću na ovom i spas na budućem svijetu. Neka u svima nama Ašura ojača duh zajedništva među ljudima i svijest o zajedničkom porijeklu i zajedničkoj sudbini na planeti Zemlji.”, poručuju iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, podsjećajući na ovaj datum.

( IZ Tuzla /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.