Bečki muzej Mozarthaus Vienna predstavlja originalni Mozartov klavirkord

Bečki muzej Mozarthaus Vienna je u saradnji s Fondacijom Mozarteum Salzburg otvorio izložbu s originalnim Mozartovim klavikordom, koji je inače izložen u Mozartovoj rodnoj kući u Salzburgu.

Prema ručno napisanom certifikatu Constanze Mozart, naljepljenom na ovaj instrument, Mozart je na istom komponovao djela poput ”Čarobne frule”, ”La clemenza di Tito” i ”Rekvijem”.

Klavikord je iz posjeda Mozartovog mlađeg sina, Franza Xavera Mozarta, došao u posjed Fondacije Mozarteum Salzbug, koja je dragocjeni instrument ustupila muzeju Mozarthaus Vienna na dvije sedmice, te se tako ovaj instrument od vremena kada je Mozart boravio u bečkom stanu ponovo našao na istom mjestu, koje je u međuvremenu pretvoreno u muzej.

Zbog svoje jednostavne građe (141cm širine, 46 cm dubine i 78 cm visine) klavikord je kroz više stoljeća bio jako cijenjen robustan klavirski instrument.

Sa izumom fortepiana iz kojeg se postepeno razvio moderni klavir, klavikord je oko 1800. godine pao u zaborav.

Svoj zadnji procvat doživio je u drugoj polovini 18. stoljeća u sjevernoj Njemačkoj, dok je u južnoj Njemačkoj i Austriji ovaj insturment bio cijenjen kao radno sredstvo za muzičke vježbe i komponovanje.

Klavikord izložen u bečkom muzeju mogao je, pretpostavlja se, biti napravljen 1780-ih godina u Austriji ili Češkoj, saopćio je Compress Sarajevo.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.