A European and a Union flag fly alongside Big Ben during an Anti Brexit campaigners march in Parliament in London, Saturday March 25, 2017. Britain's Prime Minister Theresa May is expected to start the process of leaving the European Union on Wednesday March 29. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Britanski parlamentarci odbili izglasati alternative za Brexit

Britanski parlament ponovo se izjasnio o mogućim opcijama za Brexit, a kao i prethodnih nekoliko puta ni jučer nije izglasana alternativa.

Svjetski mediji prenose kako su britanski zastupnici glasali za četiri alternativna prijedloga o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Umjesto standardnog načina glasanja (ustajanjem ili podizanjem ruku), zastupnici su o alternativama glasali na papiru, odnosno zaokruživanjem jednog od četiri prijedloga.

Glasanje je trajalo oko 30 minuta, a među prijedlozima dva su se odnosila na nastavak ekonomskih veza sa EU nakon Brexita, treći se odnosio na organizovanje referenduma, a četvrti je predviđao da u slučaju nedostatka bilo kakvog dogovora o Brexitu, dva dana prije njegovog stupanja na snagu, zastupnici glasaju za Brexit bez dogovora.

Tokom rasprave, 11 aktivista za klimatske promjene organizovalo je protest na javnoj galeriji na način da su se skinuli i otkrili slogane naslikane na svojim tijelima zbog čega je pozvana policija.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*