Stoltenberg danas sa Trumpom u Washingtonu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaće se danas u Vašingtonu (Washington) sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldom Trampom (Trump) pred proslavu 70. godišnjice Sjevernoatlantskog saveza.

Stoltenberg će posjetiti Bijelu kuću pred dvodnevni sastanak 29 ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse, sa Rusijom kao glavnom temom razgovora.

Tramp, koji je predsjednik jedne od zemalja osnivača NATO-a, već duže vrijeme dovodi u pitanje korisnost Alijanse, a ostale članice kritikuje kako “žive od tuđeg rada”.

Stoltenberg je novinarima u Briselu, pred polazak u Vašington, rekao da bi Njemačka trebalo da ispuni svoje obaveze predviđene nakon samita NATO-a 2014. godine.

“Očekujem da Njemačka ispuni obećanje koje je dala zajedno sa svim ostalim saveznicima u Alijansi. Očekujem da ispune obaveze u vezi sa trošenjem i predložio sam NATO-u plan u kojem se ističe kako će Njemačka povećati trošenje za 80 odsto u periodu od deset godina”, izjavio je Stoltenberg.

Ambasador SAD u NATO savezu Kej Bejrli Hačinson izrazila je nadu da će njemačka kancelarka Angela Merkel više izdvajati za vojsku, ali je to učinila više diplomatski nego Tramp, piše “Frans 24”.

“Treba nam više od Njemačke, jer su oni ekonomski najjača zemlja u Evropi. Moraju više da učine, jer su tako rekli i znam da postoji volja Angele Merkel”, rekla je Hačinsonova novinarima.

Ona je istakla da Alijansa traži način da se učini više u području Crnog mora, te da će poslati više brodova iz zemalja članica NATO-a i podsjetila da su Rusiji već uvedene sankcije zbog postupaka protiv Ukrajine, javio je AFP.

Stoltenberg je rekao da će se ministri vjerovatno saglasiti oko dalje podrške Ukrajini i Gruziji i da će razgovarati o daljim postupcima u vezi sa propadanjem Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji su potpisale Rusija i SAD.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*