Preraspodjela mandata: HDZ BiH ostao bez jednog, SDP sada ima 12 zastupnika

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je dodijeljen SDP-u kako bi se zadovoljila ustavna kategorija o minimalnoj zastupljenosti predstavnika srpskog naroda u tom zakonodavnom tijelu, prenosi novinska agencija Patria.

Do preraspodjele je došlo u četiri slučaja. Mandat koji je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebala dobiti Jasna Duraković – Hadžiomerović, Bošnjakinja iz Saveza za bolju budućnost (SBB), radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti srpskog naroda dodijeljen je Vesni Švancer, Srpkinji također iz SBB-a.

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u PD PFBiH. Umjesto Zdenke Džambas, Hrvatice, mandat će biti dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Mandat koji je trebao dobiti Jasenko Selimović iz SDP-a, iz reda ostalih, dodijeljen je Miri Grgić, Srpkinji također iz SDP-a. Novom preraspodjelom Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević imat će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 12 umjesto 13 zastupnika, a SDP 12 umjesto 11 zastupnika.

Do promjene je došlo i u Demokratskoj fronti (DF). Tako je mandat koji je trebao dobiti Stanko Vasić (ostali) radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti dodijeljen kandidatu iz iste stranke Saši Mitroviću, Srbinu.

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*