Čaršijska džamija: Centralna svečanost u povodu Lejletu-l-miradža

U Čaršijskoj (Hadži-Hasanovoj) džamiji  jučer je upriličena je centralna manifestacija za područje Medžlisa IZ-e Tuzla u povodu Lejletu-l-miradža.

Na samom početku riječima dobrodošlice i selamima obratio se imam Čaršijske džamije Sifet-ef. Suljić.

Vazi-i-nasihatom okupljenim vjernicima i vjernicama obratio se hafiz Elvir Duranović koji se osvrnuo na značaj miradža, ističući da je to veličina kojom je ukazana počast onom koji je najbolji od svih ljudi, Muhammedu a.s. Hafiz Duranović je namaz definisao miradžom vjernika, a zikr sadnicama dženneta uz preporuku za njihovim redovnim praktikovanjem.

U svom obraćanju kratko se osvrnuo na značaj Dana vakifa (onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih) koji se prema odluci Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježavan na dan Lejletu-l-miradža.

Okupljenim vjernicima i vjernicama prigodnim riječima obratio se i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji se zahvalio džematskom odboru i imamu Čaršijske džamije, kao i svima koji su svojim prisustvom dodatno uljepšali ovu svečanost.

Prigodan mevludski program izveli su članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Ovom prilikom predata je i hatma pred duše vakifa ovog područja, te proučena dova. Dovu je proučio raniji dugogodišnji predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahić.

Svečanosti u Čaršijskoj džamiji prisustvovali su predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović,  tuzlanski imami, imami u penziji, vakifi, članovi Omladinskog kruga, veliki broj džematlija ovog, ali i drugih tuzlanskih džemata, kao i drugi gosti.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*