(VIDEO) Radnici “Aide”: Nemamo snage dalje raditi bez plata i uplate doprinosa, tražimo samo ono što nam zakonom pripada

Oko 200 radnika iz  tri pogona fabrike obuće „Aida“ , Tuzla, Lukavac i Duboki Potok, protestvovali su   danas pred zgradom Vlade TK-a.Pronalazak novog  posla za sva tri pogona, materijalno zbrinjavanje radnika do pronalaska posla, uvezivanje radnog staža koji nije uplačivan više godina, zahtjevi  su koje su iznjeli  na sastanku sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Mulagom Fejzićem.Zahtjevali su i sastanak sa premijerom Bahrijom Umihanićem, no međutim, on nije bio prisutan u zgradi u vrijeme dolaska radnika. Kako ističu radnici, i ranije  su upozoravali vladu TK-a,  upravni odbor  fabrike , na  težak položaj i situaciju u kojoj se nalaze, no razumijevanja nije bilo.

Više od mjesec dana nemaju posla, kupac za kojeg su do sada radili otkazao je saradnju, te nije izvršio uplatu u iznosu oko 50. 000 KM, koja je dodatno iskomlikovala situaciju i donijela nove probleme.Ne tražimo ništa što nije u okviru zakona, prava radnika bi trebala biti prioritet u društvu, poruke su koje su danas poslali okupljeni radnici fabrike obuće Aida. Nažalost mirni protesti prerasli su u blokadu saobraćajnice kod Aide.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*