Tužilaštvo BiH: Neće biti istrage o navodnom vrbovanju selefija

Tužilaštvo BiH neće provesti istragu protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Republike Hrvatske u BiH Ivana Bandića.

Naredba o neprovođenju istrage donesena je nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe učestvuju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

Iz Tužilaštva navode da su u predmetu saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.
Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića, koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom., stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužilaštvo da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Nadalje, u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužilaštvo BiH ovom prilikom informiše javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH, u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Tužiteljstvo BiH, u narednom periodu nastaviće rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*