Preraspodjela mandata: HDZ BiH ostao bez jednog, a SDP sada ima 12 zastupnika

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je dodijeljen SDP-u kako bi se zadovoljila ustavna kategorija o minimalnoj zastupljenosti predstavnika srpskog naroda u tom zakonodavnom tijelu, prenosi novinska agencija Patria.

Do preraspodjele je došlo u četiri slučaja. Mandat koji je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebala dobiti Jasna Duraković – Hadžiomerović, Bošnjakinja iz Saveza za bolju budućnost (SBB), radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti srpskog naroda dodijeljen je Vesni Švancer, Srpkinji također iz SBB-a.

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u PD PFBiH. Umjesto Zdenke Džambas, Hrvatice, mandat će biti dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Mandat koji je trebao dobiti Jasenko Selimović iz SDP-a, iz reda ostalih, dodijeljen je Miri Grgić, Srpkinji također iz SDP-a. Novom preraspodjelom Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević imat će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 12 umjesto 13 zastupnika, a SDP 12 umjesto 11 zastupnika.

Do promjene je došlo i u Demokratskoj fronti (DF). Tako je mandat koji je trebao dobiti Stanko Vasić (ostali) radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti dodijeljen kandidatu iz iste stranke Saši Mitroviću, Srbinu.

( NAP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*