Bojić: Indicije da se u slučaju ˝ Tuša ˝ radi o smišljenoj prevari

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Bruno Bojić danas je nakon sastanka predstavnika VTKBiH s oštećenim dobavljačima, kojima slovenska kompanija “Tuš” duguje više od 20 miliona KM, izjavio da imaju indicije da se radi o smišljenoj prevari i organiziranom kriminalu koji želi uništiti bh. proizvođače.

– Uvjeravam vas da ćemo im stati ukraj – dodao je Bojić naglašavajući da je sastanku prisustvovalo stotinjak poduzetnika koji imaju potraživanja od povezanih osoba “Tuš d.o.o.” i “Tuš-Trade”, te da su doneseni konkretni zaključci i mjere.

Bojić je naveo da će tražiti listu, odnosno pregled potraživanja i obaveza “Tuš-Tradea”, “Tuša d.o.o.” i drugih firmi povezanih osoba s “Tuš-Tradeom”. Također, uputit će zahtjev za preispitivanje njihovog poslovanja pravosudnim i inspekcijskim organima, kao i dopis sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, vladama FBiH i RS, Distriktu Brčko, Ambasadi Slovenije u BiH, Vladi i predsjedniku Republike Slovenije, te Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Postavlja se pitanje, kako je kazao predstavnik oštećenih dobavljača i direktor firme InterCamp Nedim Kalamujić, da li osnivači kompanije imaju sredstva da izmire dugove, zbog čega će vjerovatno morati tražiti od matice, odnosno firme “Tuš” u Sloveniji i njihovog osnivača Mirka Tuša da izmiri te dugove.

– Niko nije očekivao da će jedan međunarodni trgovački lanac, nakon zasnivanja poslovnog odnosa s dobavljačima, prebaciti poslovanje na društvo koje je registrovano sa samo 2.000 KM osnivačkog kapitala, a to je objašnjeno internim standardima. Za ostvarivanje potraživanja putem suda potrebno je dosta vremena i troškova, zbog čega je napravljena analiza poslovanja “Tuša” u BiH, te je očigledno da “Tuš” i osnivači “Tuša” nisu došli u BiH da ostvaruju ekonomske koristi, već se radi o smišljenoj prevari – dodao je Kalamujuć.

Na pitanje da li je moguće, odnosno da li sumnjaju da je “Tuš” imao saradnju s nekim iz institucija BiH pri izvođenju ove prevare, Kalamujić je rekao da postoji osnova sumnje prema osnivačima “Tuša”, te da je preuranjeno govoriti o sprezi unutrašnjeg i vanjskog faktora.

Naveo je da je predana krivična prijava jedne oštećene osobe, pri čemu su navedene indicije da se radi o prevari u smislu štete i drugim pravnim osobama. Po njegovim riječima, da bi tužilaštvo što efikasnije postupilo i da bi imalo argumente, a kako je zaključeno na sastanku, potrebno je da se u postupak krivičnog prijavljivanja uključi što više oštećenih.

Govoreći o tome kako su stvorena tolika dugovanja “Tuša” prema domaćim dobavljačima, odnosno zašto ranije nije bilo reagovanja, Kalamujić je rekao da se poslovni odnos trgovca i njegovih dobavljača bazira na odgodama plaćanja koji su pod pritiskom realnih uvjeta privređivanja, kao i odnosa ponude i potražnje.

– Tu su trgovački lanci u povoljnijem položaju nego dobavljači. Plaćanja je bilo, ali je ono prolongirano, prvo je bilo 30, pa 45, pa 60, pa 90, pa 120 dana. Problem se nije pojavio preko noći, a ljudi koji rade ovo nisu u prilici da biraju kanale distribucije i način kome će i kako to prodati. Imajući u vidu da se radi o internacionalnoj kompaniji, niko nije dovodio u sumnju njihove dobre namjere. Ipak, kad je poslovanje prebačeno na firmu s osnivačkim kapitalom od 2.000 KM, ni tada problem nije postao evidentan, već se plaćanje odugovlačilo, da bi na kraju bilo obustavljeno – kazao je Kalamujić.

Naveo je da je “Tuš” imao oko 40 maloprodajnih jedinica, od čega nisu svi objekti bili u njihovom vlasništvu.

– Po informacijama kojima raspolažemo, značajan dio objekata koji su u njihovom vlasništvu je već pod hipotekom, tako da smo zabrinuti o pitanju imovine u BiH osnivača “Tuša” iz koje možemo naplatiti. Inače, “Tuš” je u BiH imao oko 600 radnika – naveo je Kalamujić.

Dopredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je kazao da su ogromna sredstva opljačkana od dobavljača iz BiH i šire. Oštećene bh. kompanije, po njegovim riječima, zapošljavaju oko dvije hiljade radnika, prave promet godišnje više od milijardu KM i plaćaju državi poreza i raznih nameta više od tristo miliona KM.

– Sve je to razlog da se domaće institucije zabrinu i zainteresiraju za ovaj problem, da aktiviraju diplomatske veze da bi izašlo navidjelo sve šta se dešavalo – kazao je Egrlić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*