Bihać: Vijećnici traže zatvaranje istočne granice i transport migranata

Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća održanoj juče u Bihaću raspravljalo se o migrantskoj krizi. Trenutno je na području Unsko-sanskog kantona evidentirano 2830 migranata u što nisu ubrojani oni koji borave u privatnom smještaju.

Sigurnosna situacija je ugrožena jer su u prošloj godini zabilježena 42 krivična djela samo na području Grada Bihaća, a zbog  sporosti pravosuđa migranti ne odgovaraju za krivična djela koja počine.

Istovremno  ugrožena je i zdravstvena situacija  jer kod migranata je evidentirana pojava šuge, vaški, tuberkuloze a ima i HIV pozitivnih. Zbog  svega ovog Gradsko vijeće nakon opsežne rasprave, ali i izlaganja predstavnika Policijske uprave Bihać, Zavoda za javno zdravstvo USK-a i IOM-a, vijećnici su jednoglasno usvojili zaključke kojima prvenstveno traže da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS hitno uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, da u potpunosti zatvore istočnu granicu BiH i zabrane transport migranata i izbjeglica kroz BiH prema Unsko-sanskom kantonu, posebno putem željezničkog saobraćaja.

Poslovna zgrada bivša tvornica ‘Bira’ ne posjeduje nikakvu saglasnost Gradskog vijeća, niti gradonačelnika da služi kao prihvatni centar za migrante i izbjeglice. S tim u vezi Gradsko vijeće Grada Bihaća zahtijeva da se migranti i izbjeglice iz tog privremenog centra u roku od tri mjeseca izmjeste van naseljenog područja Grada Bihaća, odnosno da se taj centar zatvori.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*