May: Sve je veći rizik od neizlaska Londona iz EU-a

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da što duže budu trajali pokušaji da se nađe kompromis s Laburističkom partijom kako bi Sporazum s EU-om bio usvojen u parlamentu, to je sve manja vjerovatnoća izlaska Velike Britanije iz evropskog bloka.

“Činjenica je da postoje oblasti u kojima su Konzervativna partija i Laburisti saglasni. Želimo obustavu slobode kretanja, izlazak iz EU-a uz dobar dogovor i zaštitu radnih mjesta. To je osnova za kompromis koja može da ima većinu u parlamentu, što je jedini način za Brexit”, rekla je May.

Ona do sada nije uspjela da dobije podršku za Sporazum koji je postigla sa Briselom jer nije imala podršku poslanika iz njene Konzervativne partije i sjevernoirske Demokratske unionističke partije, koja je dio koalicije.

Ona je potom krenula u razgovore sa Laburistima kako bi ostvarila većinu za Sporazum o Brexitu, mada je njihov lider Jeremy Corbin jučer izjavio da čeka May da pomjeri “crvene linije u dogovoru sa Briselom”.

Dnevnik “Sunday Times” piše kako May planira da, u cilju dobijanja podrške Laburista, u zakon unese regulativu o carinskom dogovoru sa EU-om, a njeni saradnici su razgovarali i da se opoziciji ponudi mjesto u britanskoj delegaciji koja će prisustvovati Samitu EU-a u srijedu, 10. aprila.

May je od lidera EU-a zatražila da odgode Brexit do 30. juna, dok Brisel, koji je ranije odobrio odgađanje Brexita na dvije sedmice, insistira na tome da ona mora prvo pokazati pouzdan plan kojim će Sporazum s EU-om biti usvojen u britanskom parlamentu.

Poslanici britanskog parlamenta do sada su tri puta odbijali Sporazum koji je May postigla s EU-om o Brexitu.

(Srna-Reuters/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*