Radnici „Aide“ i danas protestvuju, ministri Vlade TK evakuisani iz BKC-a

Oko 200 nezadovoljnih radnika Fabrike obuće „Aida“, nastavili su proteste ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada Tuzlanskog kantona. Na sastanku sa premijerom Bahrijom Umihanićem, nisu se uspjeli dogovoriti, tako da su protesti nastavljeni, ali ispred Bosanskog kulturnog centra Tuzla, gdje je održana sjednica Vlade TK.

Sastank su prisustvovali radnici iz sve tri pogona „Aide“. Ali, ni nakon sat vremena razgovora, konkretnog rješenja nije bilo. Kako nam je nakon toga izjavio premijer Umihanić, Vlada TK ima zakonska ograničenja kada je riječ o ovoj fabrici. Prema pokazateljima fabrika je trebala još prije 15 godina ići u stečaj. Pozvao je radnike na obostrano razumjevanje.

„Imamo situaciju da je za 10.novembar najavljen posao za „Aidu“. Dogovorili smo sa njihovim predstavnicima da konkretiziraju svoj zahtjev za materijalno zbrinjavanje radnika u finansijskom smislu. Mi ćemo razmotriti da ukoliko bude postojao zakonski osnov, da se pomogne radnicima da ćemo to i učiniti“, kazao je Umihanić.

Ovakav prijedlog nije naišao na odobravanje radnika, jer kako su kazali nemaju više vremena za čekanje. „Prvo smo tražili uposlenje, kako nam ne bi rekli da tražimo novac. Mi tražimo da radimo i da živimo od svog rada. Posla za sada nema, nude se neki ugovori od nakupaca. To znači mjesec-dva rada, pa opet kući na deset mjeseci. Mi tražimo od Vlade TK, pošto je većinski vlasnik „Aide“, da nam nađe direktnog kupca, gdje ćemo raditi 11 mjeseci, a mjesen onda neka i odmaramo“, kazao je jedan od radnika koji je prisustvovao sastanku Hasan Užičanin.

Konkretan prijedlog radnika je da Vlada pokrene proizvodnju u ostalim propalim fimama, a da „Aida“ izrađuje HTZ opremu, čime bi, kako kažu, riješili više problema. Ponovili su svoja tri zahtjeva koja neće mjenjati niti od njih odustati, a to je uposlenje, materijalno zbrinjavanje, a ukoliko se ne uspije u ova dva zahtjeva, kao treći je uvezivanje staža. Bez ispunjenja posljednjeg zahtjeva ne pristaju na stečaj. Protesti su nastavljeni ispred BKC-a, gdje je održana redovna sjednica Vlade TK.

Radnici su očekivali da im se neko obrati nakon sjednice, ali su premijer i nekoliko ministara napustili zgradu BKC-a, bez riječi. Međutim, nekoliko ministara je ostalo, pa su radnici odlučili blokirati, sve  dok ne dobiju odgovor.

Pet ministara je uz intervenciju policije napustilo objekat, a protesti radnika „Aide“ su nastavljeni ponovo ispred zgrade Vlade TK. „Obećali su da će nas primit. Međutim, pobjegli su i zatekli smo ih u kafiću kako piju kafe, sokove i rade šta hoće. Ovaj narod nema hljeba, a oni piju za četiri pet KM. Sramota je šta rade sa ovih radnika, ne samo „Aide“, nego i „Polihema“, „Dite“ i svih ostalih firmi“, rekao je Užičanin.

S obzirom na to da radnici nisu imali dozvolu MUP-a TK za blokiranje saobraćajnica, te bi mogli krivično odgovarati, za četvrtak su najavili blokiranje južne i sjeverne saobraćajnice u Tuzli.

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*