“Krimolovci” u oktobru zaprimili 396 poziva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2014. godine registrirali su ukupno 396 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci” te su od građana zaprimili 80 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno 80 izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama (17), zloupotreba položaja ili ovlaštenja (16) te ostala krivična djela (17), saopćeno je danas iz SIPA-e.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 80 je s izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 60 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca”.

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a tri izvještaja dostavljena su na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 130 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*