Ženeva – Danas pregled stanja ljudskih prava u BiH

Radna grupa za Univerzalni periodični pregled (UPR) Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda izvršit će danas na sastanku, koji će biti prenošen uživo putem webcasta, drugi put pregled stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina jedna je od 14 država koje će biti predmet pregleda Radne grupe UPR-a na njenoj predstojećoj sjednici koja se održava od 27.oktobra do 7. novembra.

Polaznu osnovu za pregled predstavljaju sljedeći dokumenti: Izvještaj državnih struktura-podaci koje dostavlja država koja je predmet pregleda, podaci sadržani u izvještajima nezavisnih stručnjaka i tijela koja se bave ljudskim pravima, a koji su poznati pod nazivom specijalne procedure i tijela za provedbu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, kao i u podacima prikupljenih od drugih UN- ovih agencija te podaci koje dostavljaju ostali ključni akteri u procesu, uključujući nezavisne institucije za ljudska prava, regionalne organizacije i organizacije civilnog društva.

Problematika istaknuta u izvještaju državnih struktura i kroz pitanja koja su do sada dostavile druge države uključuje mjere sprječavanja diskriminatornih i rasističkih postupaka, uključujući na etničkoj osnovi; mjere usmjerene na borbu protiv govora mržnje; borba protiv nasilja u porodici, seksualnog nasilja i zaštitu žrtava; poboljšanje statusa žrtava ratnih zločina, uključujući i žrtve seksualnog nasilja; promoviranje jednakosti spolova; zaštita prava na zdravstvenu skrb; promoviranje i zaštita prava djeteta; zaštita vjerskih sloboda; prava LGBTI populacije; osiguranje slobode govora, slobode medija i slobode udruživanja i borba protiv korupcije.

Navedena tri izvještaja predstavljaju polaznu osnovu za pregled stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini na sjednici koja će biti održana danas.

Univerzalni periodični pregled stanja (UPR) ljudskih prava predstavlja jedinstven proces u okviru koga se vrši periodični pregled stanja ljudskih prava u 193 države članice Ujedinjenih nacija.

U okviru prvog UPR ciklusa prvog sastanka UPR-a koji je započeo u aprilu 2008. godine, izvršen je pregled stanja u 193 države članice Ujedinjenih nacija, dok je u okviru drugog ciklusa do sada izvršen pregled za 98 država.

Drugi pregled stanja u državama ima za cilj da istakne napredak postignut nakon prvog pregleda i da pruži priliku državama da navedu korake koje su preduzele radi realizacije preporuka dobijenih u okviru prvog pregleda.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Miladin Dragičević.

Ulogu izvjestilaca o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini imat će predstavnici triju država Republike Koreje, Ruske Federacije i Sijera Leonea.

Prema planiranom rasporedu, Radna grupa UPR-a treba da usvoji izvještaj o Bosni i Hercegovini 7. novembra u popodnevnim satima, a Izvještaj će biti dostupan ranije navedenog dana.

UPR je prvi put izvršio pregled stanja u Bosni i Hercegovini u februaru 2010. godine, saopćeno je iz UNDP-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*