UN poziva na okončanje sukoba i dijalog u Libiji

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres oštro je osudio zračne napade na Tripoli i aerodrom Mitinga i pozvao na hitan prekid vojnih akcija i dijalog, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar smatra da nema vojnog rješenja za krizu u Libiji. Guterres je podsjetio sve strane na odgovornost da osiguraju sigurnost civila u skladu s međunarodnim i ljudskim pravima.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric ukazao je na to da upotreba teškog naoružanja utiče na naselja kao i na to da veliki broj civila se još uvijek nalazi na tom području. Pozvao je i na hitan prekid vatre u cilju evakuacije civila.

Hafterove snage su u ponedjeljak izvele prvi napad na Mitingu, jedini civilni aerodrom u Tripoliju, koji je u funkciji.

Specijalni predstavnik UN-a za Libiju Gassan Selame napad na aerodrom je okarakterisao kao “ratni zločin i zločin protiv čovječnosti”.

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je prošle sedmice snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom libijske vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Haftar je naredbu objavio na internetu i to neposredno nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres završio posjetu Libiji i izrazio zabrinutost zbog krize u toj zemlji.

Haftarove snage su krajem prošle sedmice bez većih sukoba preuzele kontrolu u gradiću Gharyanu koji se nalazi svega 50 kilometara od Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se dosad nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*