Novi pregovori Sindikata policije i Vlade USK

Nakon što su juče predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona održali dvosatni štrajk upozorenja, novi sastanak i pregovori sa predstavnicima Vlade USK, trebalo bi da budu održani danas.

Policajci su juče protestovali zbog neispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na povećanje plata, isplatu drugih naknada i nabavku opreme za rad sa migrantima.

Jučerašnjim štrajkom upozorenja, Sindikat policije krenuo je u proces traženja ispunjenja određenih zahtjeva koji se, prije svega, odnose na povećanje osnovice za lični dohodak od 3,5 odsto i isplatu zaostalih naknada koje nemaju karakter plate.

Sindikat policije USK početkom januara uputio je svoje zahtjeve Vladi USK, koja je nakon toga formirala pregovarački tim. Do konkretnog dogovora, međutim, nije došlo.

“Kantonalnoj vladi smo naše zahtjeve dostavili još 8. januara ove godine i to nismo uradili napamet, s obzirom na to da smo imali određena obećanja premijera USK. Obećano nam je da će doći do blagog povećanja plata, a slijedom toga smo tražili i određena planska rješenja za zaostale neisplaćene naknade koje nemaju karakter plate. Radi se o neisplaćenim troškovima prevoza, umrlina, jednokratnih novčanih pomoći, jer dovoljno je reći da su u prošlom mjesecu isplaćene naknade za smrtne slučajeve iz decembra 2017. godine”, rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Iz Sindikata su istakli kako traže realna rješenja, odnosno plan za pronalazak sredstava za isplatu nagomilanih dugovanja, te da su u potpunosti spremni da postupaju kao razumni partneri Vlade USK.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*