Protest protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Protest protiv odlaganja radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac, u hrvatskoj opštini Dvor, koji je simbolično nazvan “Pet do 12”, najavljen je za danas.

Prema riječima člana Štaba za odbranu opštine Dvor od nuklearnog otpada Anite Kolarec, protest je organizovan i kao poruka vlastima da ne mogu otvoriti vrata u Dvoru i samo baciti takvu vrstu otpada, a da prije toga nije urađena studija uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kako je rekla, zanemaruju se prava zagarantovana regulativama Evropske unije koja predviđaju da se takav otpad ne može odlagati ukoliko se protivi lokalno stanovništvo.

“Mi smo se već izjasnili da ne želimo taj otpad, potpisivali smo peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada i organizovali protestno okupljanje”, rekla je Kolarec.

Ona je dodala da će nakon okupljanja u Dvoru, protesti biti nastavljeni u Sisku ispred županijskog sjedišta, a zatim i na Markovom trgu u Zagrebu.

“Ovi protesti više nisu lokalna priča jer su se uključili gradovi iz Sisačko- moslavačke županije, kao i iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, istakla je Kolarec.

I mještani Novog Grada rekli “NE” nuklearnom otpadu!
Nedavno je u Novom Gradu održana tematska sjednica opštine o namjeri Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Usvojeni su zaključci u kojima se od institucija Bosne i Hercegovine traže hitne mjere u zaštiti građana, upućivanje protestne note Hrvatskoj, imenovanje Radne grupe od strane Savjeta ministara za praćenje ovog stanja te da se ubrza proces proglašenje Parka prirode “Una”.

Učesnici su poručili da neće dozvoliti realizaciju ove namjere i da će se boriti svim sredstvima kako ne bi bili ugroženi životi više od 200 hiljada ljudi sliva rijeke Une.

Podsjetimo, Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*