FIFA usvojila deset novih pravila, poznato i kada će se početi primjenjivati

Međunarodni odbor za nogomet, u Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA), zadužen i za korekciju postojećih i uvođenje novih pravila, promijenio je na posljednjoj sjednici čak deset pravila.

Ta pravila će početi da važe u sezoni 2019/2020, javlja Tanjug.

Izmjenjena su pravila 8. i 9. koja se odnose na spuštanje lopte i koja predviđaju da ako je igra zaustavljena u šesnaestercu, sudija spušta loptu golmanu, a ako je zaustavljena van šesnaesterca sudija loptu spušta jednom igraču.

Ako u “živom zidu” stoji tri ili više defanzivaca, igrač ekipe koja napada ne smije da im bude bliži od metar, a ako je bliži od metar, indirekt se dosuđuje u korist tima koji se branio.

Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen.

Prema jednom od pravila, lopta je u igri čim se izvede udarac, ne mora više da napusti šesnaesterac da bi se smatralo da je u igri, a namjerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem.

Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobijedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili prema kojem će golu napadati.

Jedna od novina je i to što će postojati različiti termini za medicinske prekide meča, pa se tako uvodi prekid zbog rashlađivanja aktera od 90 sekundi do tri minuta i prekid za rehidraciju, koji može da traje maksimum jedan minut.

Igračima su dozvoljene višebojne majice ako su istih boja kao rukavi ili sam dres, a još jedno od novih pravila odnosi se na to da ako se sudija sprema da pokaže žuti ili crveni karton a ekipa u čiju korist je dosuđen prekršaj izvede brz slobodan udarac i stvori obećavajuću priliku za gol, sudija smije da odloži pokazivanje kartona do sljedećeg prekida igre.

Zamjenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mjesta na kome se nalazi , a uvodi se i da zvaničnik ekipe koji je kriv za neprihvatljivo ponašanje može da bude kažnjen žutim ili crvenim kartonom.

 

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*