Hennessey: Implementirati izborne rezultate s jasnim evropski8m dnevnim redom

Bosna i Hercegovina će u maju naredne godine preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope, a do tada bi trebala brzo implementirati izborne rezultate sa jasnim evropskim dnevnim redom.

Ovo je u Strasbourgu, gdje je imala niz susreta sa zvaničnicima Vijeća Evrope, izjavila za Agenciju FENA šefica Ureda ove organizacije u BiH Mary Ann Hennessy.

-Poruka Vijeća Evrope novim bh. vlastima je ista kakva je bila i ranije. Ona se nije mijenjala, osim što ovaj put sa više hitnosti moramo reći da bi bilo korisno za BiH da se primakne svom predsjedavanju Komitetom ministara Vijeća Evrope sa novom vladom i brzo implementiranim izbornim rezzultatima – kazala je Hennessey.

Međutim, naglasila je, mnogo je važnije implementirati izborne rezultate s pogledom na reforme, s evropskim reformskim dnevnim redom.

– A uraditi to na kredibilan način prije maja naredne godine može biti samo korisno za BiH i predsjedavanje Bosne i Hercegovine Komitetom ministara – kazala je Hennessey.

Kada je u pitanju kredibilitet BiH, neizbježno je pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”.

Hennessy kaže da je zaista žalosno što presuda nije implementirana do sada. Upravo su održani izbori a da presuda nije implementirana,

odnosno bez priznanja jednakih demokratskih prava za sve građane BiH.

Naravno, naglasila je, implementacija će biti važna radi predsjedavanja BiH Komitetom ministara, primarno zbog toga što se postavlja znak pitanja nad BiH, ne zbog njenog prava na predsjedavanje, nego zbog njenog kredibiliteta kao lidera organizacije koja se bori za demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

– Bit će to sedam mjeseci od izbora. Mislim da će to biti veoma teško objasniti i opravdati zašto predsjedavanje Vijećem Evrope, kao najvažnija obaveza u članstvu, nije iskorišteno kao važan faktor ubrzanja da se ovo završi prije maja – kazala je ona.

Da bi se to postiglo, Hennessy smatra da je potreban drugačiji pristup nego do sada, mnogo pragmatičniji nego u proteklih pet godina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*