Amnesty international: Izrael počinio ratne zločine

Vodeća svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty international, optužila je Izrael za ratne zločine tokom ljetošnjeg rata u Gazi.

Amnesty International je ocijenio da je Izrael pokazao “bezosjećajnu ravnodušnost” dok je napadao porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom pojasu, i da je ta ravnodušnost u nekim slučajevima ravna ratnom zločinu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je nalaze iz izvještaja AI i optužilo ovu organizaciju sa sjedištem u Londonu da “ignorira dokumentirane ratne zločine koje je počinio (palestinski pokret) Hamas”.

U ratu, koji je trajao 50 dana, ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, velikom većinom civila, dok je 72 ljudi poginulo na izraelskoj strani, od kojih su 66 bili vojnici.

Kopnena operacija Izraela uslijedila je poslije intenzivnih raketnih napada Hamasa na ciljeve u unutrašnjosti ove zemlje.

Hamas je od 2007. na vlasti u Gazi, teritoriji pod palestinskom upravom.

Na drugoj takvoj teritoriji, Zapadnoj obali, Izrael je uhapsio na desetine Hamasovih aktivista, nakon otmice i ubistva tri izraelska tinejdžera, prenosi B92.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.