Zvizdić – Dancila: Rumunija podržava evropski put Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u Dubrovniku, na marginama 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine, sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o evropskom putu Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio premijerki Rumunije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, što je među prioritete svog predsjedavanja stavila proširenje EU i što drži Zapadni Balkan na evropskoj agendi.

On je informisao premijerku da je, okončanjem procesa odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije, Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata. Istakao je da bi što skorije dobivanje kandidatskog statusa kreiralo jednu novu dinamiku odnosa između BiH i EU, te imalo pozitivan efekat na političke procese u Bosni i Hercegovini i regiji.

Premijerka Dancila je rekla da njena zemlja snažno podržava proširenje Evropske unije i izrazila punu podršku Rumunije euroatlantskim integracija Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o unapređenje ekonomskem saradnje. Sagovornici su se složili da su multilateralne inicijative poput “Jedan pojas- Jedan put” dobra osnova za zajedničke projekte i nastup na trećim tržištima.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*