Potignuta optužnica protiv 10 osoba zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja emigranata

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mesuda Begića, rođenog 05.07.1967. godine u Miostrahu, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Hrvatske, Arifa Čovića, rođenog 21.03.1958. godine u mjestu Šturlić, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Almira Čovića, zvanog Amko, rođenog 05.10.1979. godine u Cazinu, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Đulage Čovića, rođenog 03.02.1984. godine u mjestu Šturlić, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Hasiba Čovića zvanog Sibić, rođenog 23.12.1981. godine u mjestu Šturlić, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Ale Čovića, rođenog 15.12.1990. godine u mjestu Šturlić, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Husmira Čovića, zvanog Husko, rođenog 16.08.1985. godine u mjestu Šturlić, općina Cazin, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Safeta Šabića, zvanog Saja, rođenog 16.11.1993. godine u Bihaću, nastanjenog u Cazinu, državljanina BiH, Ramiza Čovića, zvanog Ranki, rođenog 18.04.1990. godine u Karlovcu, R. Hrvatska, nastanjenog u Cazinu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i Emira Secgin Recepa, rođenog 02.03.1988. godine u Adapazaru, R. Turska, nastanjenog u Varešu, državljanina R Turske.

Optuženi se terete da su od januara do jula 2012. godine, radi sticanja finansijske koristi, kao organizatori i članovi grupa za organizovani kriminal na teritoriji BiH i Hrvatske, zajedno s njima poznatim osobama iz R Turske, zajedničkim djelovanjem i povezanim radnjama organizirano se bavili nedozvoljenim prebacivanjem – krijumčarenjem stranih državljana R Turske njihovim prihvatom u BiH, Crnoj Gori ili R Srbiji, te prevođenjem istih preko državne granice BiH i R Hrvatske, te R Hrvatske i R Slovenije, a zatim u zemlje zapadne Evrope.

Optuženi se u 25 tačaka optužnice, između ostalog, terete da su organizirano vršili prihvat emigranata u BiH, R Hrvatskoj i R Sloveniji i vršili dalje prebacivanje emigranata u zemlje zapadne Evrope, s obzirom da isti nisu ispunjavali uslove za ulazak i boravak u drugim državama.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su u navedenom periodu u 26 navrata organizirali krijumčarenje najmanje 92 migranta, a za navedene nezakonitosti su uzimali različite iznose novca, pa je ilegalnim krijumčarenjem migranata pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od najmanje 60.863 eura.

Optužnica tereti navedene optužene da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

– Ova optužnica predstavlja još jedan važan korak Tužilaštva BiH i pravosuđa BiH u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, što je vrlo bitan segment u međunarodnom ugledu naše zemlje, kao i u procesu evropskih integracija. Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal – navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*