(Foto) Obilježavanje Uskrsa i predstojećeg Ramazana u OŠ Pasci

Učenici OŠ Pasci tradicionalno su, priredbom, dramskim izvedbama i recitalima, razmjenili iskustva i naučili o običajima vezanim za obilježavanje Uskrsa i doček mjeseca Ramazana.

Ovaj put spojili smo učenike centralne i područne škole,  katoličke i islamske vjeroispovjesti, i samim tim pokazali bogatstvo običaja vezanih za praznike. Nizom aktivnosti, koje su zajedno realizirali, učenici su imali lijepo druženje, bolje se upoznali i sprijateljili.

Podsjetili su se  raznih običaja koji simbolišu Uskrs i najviše se obradovali bojenju pisanica, koje simbolizuju život i tradicionalni su dar. Uz bojenje pisanica, učenici su pravili tradicionalno jelo, halvu i izrađivali čestitke. Jedni od drugih učili su o običajima za vrijeme mjeseca Ramazana i Uskrsa.

Uz radionice za mlađe i starije učenike, uživali su u druženju i svim zajedničkim aktivnostima.  Uz grupni rad učenici su dali odgovore na pitanja koja se tiču običaja za Ramazan i Uskrs. Izmjenili su iskustva i naučili mnogo o postu, darivanju, pozdravima, i ljepotama praznika.

Učenici su iznijeli svoja iskustva prilikom posjeta rodbini i komšijama, i razumjevanjem i slogom pokazali da je život u našoj dragoj domovini bogat i raznolik. Sreća na licima đaka i obećanje jednih drugima da će nastaviti druženje i posjećivati se , uljepšala je svima  dan. U sve su uključeni i drugari koji rade po prilagođenom programu.

1

2

3468

(OŠ Pasci/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*