Učesnici Regionalne konferencije ukazali na značaj prekogranične saradnje

Učesnici Regionalne konferencije „Poplave u jugoistočnoj Evropi-naučene lekcije i daljnji koraci“ koja je počela jučer, danas su, između ostalog, razgovarali o prekograničnoj saradnji u smanjenju rizika od poplava.

Šef Odsjeka za strukturu i obuku u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Samir Huseinbašić je kazao Agenciji Fena da je prekogranična saradnja vrlo važna.

Po njegovim riječima, države u različitim formama prekogranične saradnje, bilo bilateralno da sarađuje država s državom ili kroz inicijative, treba da pojačaju napore na ranom upozoravanju, sistemima monitoringa, komuniciranja, pripravnosti za zajedničko planiranje i djelovanje.

Evropska direktiva o poplavama prepoznaje te ključne oblasti prekogranične saradnje.

Huseinbašić je kazao da je dosadašnja suradnja BiH sa susjednim zemljama zadovoljavajuća. Podsjetio je da BiH ima bilateralni sporazum o saradnji sa svim svojim susjedima i memorandume o razumijevanju i saradnji s daljim susjedima.

Predstavnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dragan Zeljko ističe da je naročito u oblasti odbrane od poplava međunarodna suradnja jako nužna.

Naveo je da Savska komisija kao jedan od svojih glavnih ciljeva ima suradnju država članica u prevenciji rizika od poplava, suradnju u smanjivanju štetnih posljedica izazvanih tim poplavnim događajima.

Po njegovim riječima, članice Savske komisije su Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija, a u tehničkom dijelu u Savskoj komisiji surađuje i Crna Gora kao zemlja koja dijeli značajan dio sliva.

– Mislim da je suradnja prilično uspješna. Naravno uvijek može biti bolje. Kroz Savsku komisiju zemlje surađuju u nekoliko glavnih pravaca, odnosno u implementaciji nekih zajedničkih aktivnosti – kazao je Zeljko.

Prva aktivnost na kojoj surađuju je izrada plana upravljanja poplavnim rizikom za sliv Save sa svim prethodnim radnjama. Putem Savske komisije se koordiniraju aktivnosti na izradi zajedničkog ili koordiniranog sustava za prognozu i upozorenje na pojavu poplava.

– Polaže se isto velika pažnja na razmjenu informacija od značaja za odbranu od poplava. Isto tako, neke aktivnosti koje su vezane za međusobnu pomoć kad se već poplavni događaji dogode – kazao je Zeljko.

Predstavnik Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Hrvoje Debač je kazao da je suradnja otkada su poplave pogodile regiju bila izuzetno dobra, na izuzetno visokom nivou.

Dodao je da je ta suradnja s vremenom samo evaluirala i nastavlja se i danas.

Direktor Centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC ambasador Branimir Mandić je kazao da je jednostavno nemoguće predvidjeti sve aspekte poplava.

Jer, dodao je, koliko god mi bili spremni, jednostavno prirodne katastrofe iznenade nekim od svojih hirova.

– Ono što smo mi uspjeli da postignemo jest mreža kontakata svih relevantnih institucija, od općinskog do regionalnog nivoa. Uspjeli smo da birokratske probleme definišemo i napravit ćemo preporuke kako će se oni riješiti – kazao je Mandić.

Ministarstvo sigurnosti BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured UNDP-a u BiH i Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) organizatori su regionalnog dvodnevnog skupa posvećenog poplavama.

Skup je okupio relevantne predstavnike vlasti i stručnih institucija iz BiH i regiona da bi razmijenili i podijelili iskustva tokom poplava i o ublažavanju njihovih posljedica.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*