Florence Hartmann: Ako je bolestan Šešelj, nije sudija, gdje je presuda?

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, za Klix.ba je komentirala odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala da pusti Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, odnosno činjenicu da Haški tribunal još uvijek nije izrekao presudu lideru srpskih radikala.

Hartmann je kazala kako je bilo za očekivati da Sudijsko vijeće donese ovakvu odluku i da je obrazloženje slično onima kakva su bila i predhodna u sličnim situacijama te da je jedino što je apsolutno nerazumljivo i čega nema u odluci je stavka koja se odnosi na to kada će biti izrečena presuda čovjeku kojem je suđenje davno počelo i koje je završeno prije četiri godine.

“Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Poslije toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada s tim suđenjem, zašto predsjednik Suda ne spominje ništa šta se dešava sa presudom već četiri godine i kad će biti napisana presuda”, kaže Hartmann.

“Pravo pitanje je šta rade sudije? Sudije nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju! Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima! Ako se slučajno desi da optuženik umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest. On se nije razbolio tokom suđenja, pa da se zbog njegovog zdravstvenog stanja nije donijela presuda”, komentirala je Hartmann.

Ona je naglasila da je situacija s neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno dati odgovore.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*