“Pod lupom”: Opšti izbori 2018. u BiH djelimično neregularni

Opšti izbori 2018. u BiH bili su djelimično neregularni, zaključak je izvještaja koalicije Pod lupom, predstavljenog u Sarajevu na konferenciji Budućnost izbora u BiH:”Kako dostići međunarodne standarde i spriječiti izborne prevare”.

Direktor pojekta Koalicija pod lupom Dario Jovanović kaže da 7 od 10 građana u BiH smatra da su izbori neregularni. Neophodno je vratiti povjerenje građana, a to je jedino moguće otklanjanjem nepravilnosti.

Koalicija “Pod lupom” je CIK-u dostavila dokument sa uočenim i dokazanim nepravilnostima, ali po tom pitanju u CIK-u ništa nije učinjeno. Međutim, SIPA je otvorila nekoliko predmeta u vezi sa tim i sprovodi istrage o utvrđenim neregularnostima.

“Veliki broj prijavljenih izbornih neregularnosti pokazuje koliko je važno ono što radi Koalicija “Pod lupom”, a potrebno je još nnogo toga uraditi da bi građani imali fer izbore. Povjerenje građana u izbroni proces i rezultate je osnov demokratije”, poručio je Erik Nelson, američki ambasador u BiH

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton je istakao da je OEBS na protekle izbore gledao sa dva apekta. Prvi je gubitak povjerenja u izbrorni proces. Drugi aspekt je aspekt Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava koja je objavila izvještaj svoje izborne posmatračke misije u BiH.

U izvještaju je zaključeno da Izbori u BiH imaju mnogo nedostataka. Najveći broj uočenih nepravilnosti je tehničke prirode i ponavlja se. Jednaka vrijednost glasa nije obezbijeđena, nastavlja se zloupotreba državnih resursa, tajnost glasanja nije zagarantovana, procenat nevazećih listića je veći od normalnog. Pojavili su se i novi nedostaci, kao što je pritisak na birače i izborna manipulacija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*