Vlast u Venecueli pokrenula akciju suzbijanja pokušaja vojnog udara

Vlasti Venecuele pokrenule su akciju suzbijanja pokušaja vojnog udara koji je djelo grupe vojnika lojalnih venecuelanskoj opoziciji.

Jorge Rodriguez, visoki zvaničnik ureda venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, saopćio je na Twitteru kako manja grupa “državnih izdajnika“ s opozicijom pokušava izvesti vojni udar u toj zemlji.

On je poručio da je vlada pokrenula akciju sprečavanja puča.

Lokalni izvori javljaju da je na ulice Caracasa izašlo više vojnih vozila i da su neke ceste blokirane.

Jutros je lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Venecuele Juan Guaido objavio videoporuku u kojoj je pozvao vojsku na ustanak protiv Madurove vlasti.

Videoporuka je snimljena u zračnoj bazi u Caracasu, a oko Guaida su bili pripadnici venecuelanske vojske i privedeni aktivist Leopoldo Lopez.

Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih protesta, Guaido je kazao kako je došao presudni čas da se vojska uključi u izgradnju demokracije u Venecueli.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*