Emir Hadihafizbegović najbolji glumac festivala u Cottbusu

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoevropskog filma u njemačkom Cottbusu za najbolje glumačko ostvarenje, za glavnu ulogu u filmu Takva su pravila hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića.

Žiri je Hadžihafizbegovića nagradio “za unutrašnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija”, piše Hina.

Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani, i upravo se na to odnosi naslov filma.

Festival istočnoevropskog filma u Cottbusu održan je od 4. do 9. novembra, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u centralnoj i istočnoj Evropi prikazana su još tri domaća filma: Otok ljubavi Jasmile Žbanić, dokumentarac Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija Dvojina Nejca Gazvode.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*