03.08.2015., Knin - Uoci proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja odrzana generalna proba svecane proslave. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

24 godine od Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” hrvatske vojske

Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH počela je 1.maja 1995.godine u ranim jutarnjim časovima napadom hrvatskih snaga na južni i centralni dio zapadnoslavonske teritorije iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane.

U manje od trideset dva časa hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 kvadratnih kilometara zapadnoslavonske teritorije i uspostavljen je nadzor nad autoputom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine oslobođeni su Okučani.

U okviru 24. godišnjice Vojno- redarstvene akcije Bljesak, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, Okučane je juče posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković sa saradnicima.

Plenković je sa ministarkom regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Gabrijelom Žalac i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen- obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. Kristalnoj kocki vedrine.

Okučani su danima u znaku priprema za obilježavanje 24. godišnjice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Centralna svečanost predviđena je za danas.

Bljesak je u Slavonskom Brodu obilježen 20. Međunarodnim sportskim susretima invalida “Bljesak 2019” u kojima je učestvovalo više od 250 sportista iz četiri zemlje, koji su se takmičili u košarci u kolicima, u sjedećoj odbojci, boćanju i u šahu.

Udruženje civilnih stradalnika Domovinskog rata 3.maja organizuje komemoraciju u znak sjećanja i spomen na sve poginule u posljendjem ratu na području Brodsko-posavske županije.

U Jasenovcu će danas biti položeni vijenci i otkrivena Spomen-soba hrvatskim braniteljima.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*