Sjećanje na rušenje Starog: ‘Nijemi skok’ u ledenu Neretvu

Skokom u Neretvu bez aplauza koji je izveo Adis Boškailo Klub skakača Mostari danas je obilježilo 21. godišnjicu rušenja Starog mosta, javlja Anadolu Agency.

Tradicionalnom skoku prethodilo je bacanje ljiljana u rijeku. Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je stotinjak građana Mostara.

“Ovo je najtužniji dan u historiji grada na Neretvi. Simbol grada Mostara je uništen iz čiste obijesti. Probali smo da nađemo najefikasniji način da obilježimo ovu godišnjicu i smatramo da je to skok bez aplauza”, pojasnio je portparol KS Mostari Saša Orućević.

Podsjetio je da je u historiji Starog mosta najviše emocije pokazivano upravo na skokovima koji simboliziraju hrabrost, viteštvo i vještinu, te da su posmatrači uvijek iskreno aplauzima i divljenjem nagrađivali skakače.

“U ovoj prilici i za godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici Klub Skakača u vodu Mostari organizuje skok u počast svim žrtvama. Jednostavno aplauzu tu nema mjesta”, kaže Oručević.

Smatra da je to najdostojansveniji način na koji se može poslati velika poruka, jer voda Neretve u novembru je izuzetno hladna i potrebno je veliko iskustvo i velika hrabrost za skok.

“Na ovaj datum je mnogo teže emotivno skočiti već fizički. Naši momci od ranog djetinjstva se spremaju za ovu vrstu skoka. Imaju veliki emotivni naboj koji posvećuju svim ljudima koji su preživjeli ovaj rat”, kazao je.

Ne smatra da im je za obilježavanje ove godišnjice potrebno “bilo kakvo odobrenje ili aminovanje vlasti, niti podrška”.

“To je ono što mi možemo uraditi. Čitav svijet zna šta se desilo na ovaj datum. Mislim da odnos našeg Grada, federalnih i državnih institucija o ovom datumu više govori o njima u svijetu već o nama. To osjećamo svojom obavezom i svojom odgovornosti”, poručio je Oručević.

Za najtrofejnijeg skakača sa Starog mosta Emira Balića ovaj dan predstavlja svojevrsnu komemoraciju 427 godina starom mostu.

“Njemački narod danas slavi rušenje Berlinskog zida, a mi obilježavamo rušenje jedne od univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i ovo je za mene jedan od najtužnijih dana u životu. Mostarci su most doživljavali kao živo biće, kao starca kojeg treba poštivati. Zato što je spajao ljude i služio svim narodima za nagradu je srušen”, prepun sjete istakao je Balić.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.