SDA, DF i Savez za promjene “baza” koalicije na državnom nivou

SDA, DF i Savez za promjene potpisali su večeras u Sarajevu dokument o formiranju koalicije na državnom nivou, javlja reporter Patrie.

Nakon završenog sastanka Mladen Bosić, lider SDS-a kazao je da su oni našli zajednički jezik i došli do zajedničkih stavova oko toga šta su prioriteti djelovanja buduće vlasti na državnom nivou

– Što prije treba otkočiti procese koji osam godina bukvalno stoje u mjestu. Ja vjerujem da će današnji potpisi na ovim principima pomjeriti stanje u državi ka boljem. kazao je Bosić.

Žejko Komšić je rekao da su cilj prije svega promjene političke paradigme i političkog stalnog konflikta koji treba preći u političku saradnju i dogovore.

-Cilj ovog jesu brze nove mjere i dobra vijest za BiH da pokažemo građanima da politika u BiH može biti nešto sasvim drugo. Akt koji smo potpisali nije konačan, tu treba još nekih političkih partija, ali su ovi principi otvoreni za sve one koji žele da nam se priključe, kazao je Komšić.

Izetbegović je naglasio da je bilo krajnje vrijeme za jednu promjenu odnosa.

-Siguran sam da će ovo podržati veliki broj građana odnosno glasača, jer su svi principi u njihovom interesu i ovo je kamen temeljac za buduće odnose u BiH, naglasio je Izetbegović.

Mladen Ivanić je poručio kako se nada da se HDZ treba priključiti ovoj koaliciji jer oni prije svega poštuju legitimitet naroda a HDZ BiH dobio je podršku naroda.

-Ne vidim zaista niti jedan razlog zašto bi HDZ ovo odbio, napomenuo je Ivanić dodavši kako ovaj sastav već sada ima minimalnu većinu od 22 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Izetbegović je rekao da se nije čuo sa Čovićem, te da će to uraditi ili večeras ili ujutro, te da je ova koalicija otvorena za sve stranke. Također, dadao je da je “ovaj papir” već razmatrao i prije Čović te da vjeruje kako neće biti ničega spornog za lidera HDZBiH.

(NAP)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*