Milorad Dodik: SDA želi destabilizirati RS

Nakon što su Savez za promjene, SDA i DF večeras potpisali sporazum o koalicij na državnom nivou, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije upoznat o detaljima programskih principa.

Dodik je dodao da je očigledno da je SDA u funkciji da razbije političku strukturu u Srpskoj, javlja Srna.

Dodik je rekao da SDA nastoji da napravi dovoljno sukobljene strane u Republici Srpskoj jer u suštini želi destabilizaciju Srpske, ali je ocijenio da će SDA izabrati destabilizaciju BiH veću nego što misli.

“U svakom slučaju njihovo je legitimno pravo da potpisuju i sarađuju s kim hoće. Poznajući način rada SDA, oni u to nisu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, eventualno, daje”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

“Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsjedništva BiH u parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, a visoki predstavnik ostaviti trajno u BiH”, naveo je Dodik.

On je napomenuo da SNSD nije prihvatio ni da se primjenjuje ono što SDA traži u oblasti obrazovanja na prostoru Republike Srpske, a da se na prostoru Federacije BiH uspostavi drugačija praksa.

“Očigledno su tu mešetarili i mnogi iz međunarodnog faktora, ali objektivno, legitimni su i jedni i drugi i treći i svi imaju pravo da se opredjeljuju za politike, ali vidjet ćemo na koji način će se to sve ostvarivati”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Bakir Izetbegović ima problem s tim da se on nekom priključuje, jer želi da ima vodeću ulogu.

“On ne može da bude onaj koji će odlučivati u BiH, može da prihvati partnerstvo i to je ono iza čega mi sada stojimo i u tom pogledu ne mislimo da je moguće drugačije. Ako SDS prihvata da bude izabran i da bude u nekom drugom odnosu a ne u partnerstvu, onda je to jedna loša politika za Republiku Srpsku”, ocijenio je Dodik.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.