Papa Franjo u posjeti Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji

Papa Franjo danas počinje posjetu zemljama Balkana tokom koje će obići Bugarsku, a nakon toga Sjevernu Makedoniju. Papa će tokom trodnevne posjete razgovarati sa predstavnicima katoličkih zajednica i pravoslavnih crkava u tim zemljama, te se sastati sa migrantima.

Bugarska pravoslavna crkva ne učestvuje u zvaničnom katoličko-pravoslavnom dijalogu, a njeni zvaničnici ranije su rekli da neće učestvovati u zajedničkim službama ili molitvama sa papom.

Očekuje se da će se papa sastati sa patrijarhom Bugarske pravoslavne crkve Neofitom i da će zajedno sa višim članom Sinoda posjetiti pravoslavni hram, ali će se moliti sam.

“Želimo da naglasimo da je svaki oblik zajedničke liturgije ili molitve, kao i nošenje liturgijske odežde, za nas potpuno neprihvatljivo jer sveti kanoni to ne dozvoljavaju”, saopštio je Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve, uoči posjete pape.
U saopštenju se navodi da Crkva nije dala blagoslov sveštenicima da učestvuju u ostalim događajima u vezi sa posjetom pape, te da se zabrana odnosi i na patrijaršijski hor.

Međutim, portparol Vatikana Alesandro Đizoti očekuje da će hor Bugarske pravoslavne crkve pjevati za papu.

U snimljenoj video poruci Bugarima emitovanoj u petak, papa Franjo je rekao da je njegova posjeta u znaku vjere, jedinstva i mira. Papa je izrazio radost da se sastane sa vođama Pravoslavne crkve u ime, kako je naveo, bratske zajednice između svih hrišćana.

Predviđeno je i da papa u Bugarskoj posjeti centar za migrante u kojem su uglavnom smješteni migranti iz Iraka i Sirije. Papa već dugo nastoji da pokaže solidarnost sa tražiocima azila koji u potrazi za boljim životom idu ka zemljama Evrope. Papa je u više navrata pozvao vlade da grade mostove, a ne zidove i da čine šta mogu da prihvate i integrišu migrante.

Nakon Bugarske, papa Franjo će 7. maja posjetiti Sjevernu Makedoniju.

Papa ima drugačiju delikatnu situaciju u Sjevernoj Makedoniji, gdje je Makedonska pravoslavna crkva proglasila autokefalnost 1967. godine, ali je nisu priznale druge pravoslavne crkve.

Srpska, Bugarska i Grčka pravoslavna crkva smatraju Makedonsku pravoslavnu crkvu raskolničkom, navodi AP.

Pravoslavni lideri Makedonije nadaju se da će promjena imena države povećati njene šanse pred Carigradskom patrijaršijom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*