U Tuzli i u narednom periodu nestabilno vrijeme

U posljednje vrijeme sa razlogom se dosta pažnje obraća na vremensku prognozu, količine padavina i meteoupozorenja. Posljednje poplave su na sreću zaobišle Tuzlu, ali na žalost klizišta predstavljaju ogroman problem. U narednom periodu nas očekuje nestabilno vrijeme, ali ne treba očekivati nove poplave.

Kada se u obzir uzmu zvanični zapisi, ovakve padavine nisu zabilježene u posljednjih 120 godina. Posljednja i jedina poplava u Tuzli bila 1975.godine, kada je zabilježeno izlijevanje rijeke Jale. Prema riječima Mehmeda Džakića, šefa Meteorološke stanice Tuzla, ove godine to se nije moglo desiti, jer je nedostajalo tri metra do preljevanja.

“Što se tiče poplava, u Tuzli ih nije moglo biti. Jedino su bile visoke podzemne vode, koje su poplavile nekoliko objekata, kao što su podrumske prostorije Doma zdravlja, nekoliko prostorija na Tehnološkom fakultetu, kao i prostorije RTV TK. Kada se digne nivo rijeke Jale, automatski se diže i nivo podzemnih voda, jer ne mogu da uteku u Jalu”, kazao je Džakić, gostujući u Jutarnjem programu RTV7 “Jutro u 7”.

U BiH se mnogo govorilo i o meteoupozorenju, na koje se nakon posljednjih poplava obraća veća pažnja. Riječ je o upozorenjima meteorologa o visokim vrijednostima temperature, padavina ili grmljavine. Kada su u pitanju oznake, bijela predstavlja nedostajuće, nepotpune, neblagovremene ili sumnjive podatke. Zelena, nema potrebe za upozorenjem. Žuta, vrijeme je potencijalno opasno. Narandžasta za opasno vrijeme, i crvena za izuzetno opasno vrijeme.

“Za Tuzlu je za danas i naredna dva dana objavljeno žuto meteoupozorenje. To znači da će prije podne temperature biti relativno visoke, do 28 ili 29 stepeni Celzijusa, a poslije podne kiša ili pljuskovi sa grmljavinom”, rekao je Džakić, dodavši da nas takvo vrijeme očekuje i početkom ljeta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*