CIK BIH objavio potvrđene rezultate općih izbora u BiH

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je, dan prije isteka zakonskog roka od 30 dana od održavanja izbora, potvrdila rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini 2014. godine, održanih 12. oktobra, prenosi Anadolu Agency.

Odluka o potvrđivanju rezultata općih izbora u BiH 2014. bit će objavljena u Službenom glasniku BiH koji će nositi današnji datum, kazao je predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice o potvrđivanju rezultata općih izbora.

Od danas teku rokovi za konstituiranje zakonodavnih tijela vlasti u BiH.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, prvo se konstitutiraju kantonalne skupštine, najkasnije deset dana nakon objave potvrđenih rezutlata izbora, potom slijedi konstituiranje Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno najkasnije 15 dana od potvrđivanja izbora.

Konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH obavlja se najkasnije 20 dana nakon objave potvrđenih rezultata izbora, a konstituiranje Zastupničkog doma PS BiH nakon 30 dana od objave potvrđenih rezultata izbora.

Poredsjedništvo Bosne i Hercegovine treba biti konstituirano najkasnije u roku 15 dana od potvrđivanja rezultata općih izbora u BiH, a kako je kazao Mikić, konstituirajuća sjednica najavljena je za 17. novembra.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini 2014. godine održani su 12. oktobra, kada su građani s pravom glasa birali tročlano Predsjedništvo BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije i skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*