Papa Franjo u posjeti Sjevernoj Makedoniji

Papa Franjo danas će doputovati u prvu zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji u okviru koje će se sastati sa političkim rukovodstvom te zemlje i održati molitvu u centru Skoplja. Papu će na skopskom aerodromu dočekati predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev, prenosi Anadolija.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Viktor Dimovski izjavio da papina posjeta predstavlja direktan doprinos promociji regionalnog i svjetskog mira, kao i priznanje uloge koju Sjeverna Makedonija ima u tim procesima.

“Prva posjeta poglavara Katoličke crkve glavnom gradu Sjeverne Makedonije velika je čast i ima snažnu simboliku. Ostvarena u godini u kojoj se obilježava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, potvrda je prijateljskih odnosa i saradnje na osnovu značajnih istorijskih veza, zajedničkih duhovnih vrijednosti i tradicije”, rekao je Dimovski uoči papine posjete.

Papa će u jutarnjim satima doputovati na Međunarodni aerodrom Skoplje, gdje će biti organizovan svečani doček uz prisustvo počasne garde Vojske Republike Sjeverne Makedonije, saopćio je Organizacioni odbor apostoloskog pohoda pape Franje u Sjevernu Makedoniju.

Papu će na skopskom aerodromu dočekati predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev.

Potom će na platou predsjedničke palate biti upriličen oficijelni doček, nakon čega će papa održati odvojene susrete s predsjednikom Ivanovim i premijerom Zaevim.

Nakon ove ceremonije, najavljeno je obraćanje pape Franje državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru.

Tokom posjete Skoplju, papa će se sastati sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze u Spomen-kući u centru Skoplja, kao i sa ranjivom grupom građana.

Na centralnom gradskom trgu, papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko hiljada građana Sjeverne Makedonije.

Papa će potom posjetiti Katoličku crkvu, gdje će imati ekumenski i međureligijski susret sa mladima. Katolička crkva je objavila da će se papa sastati sa sveštenicima i njihovim porodicama.

Nakon posjete Katoličkoj crkvi, papa službeno završava posjetu Sjevernoj Makedoniji, a sa skopskog aerodroma bit će ispraćen u prisustvu vojne počasne straže.

Tokom posjete pape Franje, u Skoplju će biti preduzete posebne mjere sigurnosti. Na snazi će biti i poseban režim saobraćaja.

Iz Vlade Sjeverne Makedonije je saopćeno da će parking, te javni gradski i željeznički saobraćaj u Skoplju danas biti besplatni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*