Izložba u Austriji – Zlatne medalje za tri sira iz BiH

Na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji (Die internationale Käsiade), koja je održana od 6 do 8. novembra u mjestu Hopfgarten im Brixental u austrijskoj pokrajini Tirol, bosanskohercegovački sirevi osvojili su zlatne medalje.

Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, predstavilo je na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji tri sira iz naše zemlje: Livanjski sir (mljekara Eko-Puđa), Vlašićki sir (ZZ Eko Vlašić / Katun) i Prozorski sir (ZZ ProMilk).

Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su među ukupno 409 sireva iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Holandije, Španije, Francuske, Mađarske, Italije i Luksemburga, uključujući Sloveniju i Hrvatsku.

Takmičili su se u kategoriji „Seljački sirevi”, odnosno neindustrijski sirevi, u kojoj su bila 192 sira.

Po odluci žirija koji je brojao 42 člana, sva tri sira iz Bosne i Hercegovine nagrađena su zlatnom medaljom – Vlašićki sir od ovčijeg mlijeka zemljoradničke zadruge Eko Vlašić, Livanjski sir mljekare Eko-Puđa i Prozorski sir mljekare ZZ ProMilk.

“Dobiti zlatnu medalju u ovako jakoj konkurenciji je jako dobro, a dobiti tri je odlična je promocija za naše sireve” – izjavio je Omer Mrakić, predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na ovoj izložbi koja je osvojila tri zlata.

“Moram spomenuti da je ovo prvi put da izlažemo ovdje pa je time naš uspjeh neočekivan i posebno značajan. Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su prvi put na ovoj međunarodnoj izložbi koja se održava svake dvije godine od 1992. godine. Bodovanje je vršeno na osnovu standardiziranih karakteristika za pojedini sir, uključujući vanjski i unutrašnji izgled, teksturu, miris i okus” – dodao je Mraić.

Uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta uradili su mnogo na standardizaciji kvaliteta sira, a rezultat potvrđuju i ove zlatne medalje.

“Proći će, čini se, još neko vrijeme prije nego što sireve iz Bosne i Hercegovine mognemo izvoziti na tržište Evropske unije, ali vjerujem da nadležne institucije čine sve što mogu da se to pitanje riješi” – izjavio je Mrakić.

Tokom ove izložbe, uspostavljen je veliki broj kontakata sa proizvođačima i distributerima sira u Austriji.

Promovisan je i Katalog proizvođača sira iz Bosne i Hercegovina, sa informacijama o 15 proizvođača. Za Vlašićki sir od ranije postoji i interes kupaca iz Turske, ali se još mora riješiti pitanje kopnenog prijevoza sira preko teritorije EU.

Vlašićki sir odlično se prodaje na domaćem tržištu, ali bi se izvozom mogla povećati proizvodnja i zaposliti još ljudi, saopćeno je iz Udruženja proizvođača sira u BiH.

(Fena/MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.