Liverpool izborio finale Lige prvaka

Liverpool je u fantastičnoj revanš utakmici polufinala Lige prvaka na Anfieldu pobijedio Barcelonu sa 4:0 i nadoknadio zaostatak od tri gola iz prvog meča na Nou Campu. Liverpool je izborio finale nakon što je ponovio “Čudo iz Istanbula” iz 2005, a Barca “Horor iz Rima” prošle godine.

Petorostruki prvak Evrope je pred svojim navijačima na mitskom Anfieldu napravio senzacionalan preokret i eliminisao Barcelonu, koja drugu godinu zaredom ispada u nokaut fazi nakon što je imala tri gola prednosti iz prvog meča.

Iako za Liverpool nisu nastupila dvojica ključnih napadača Salah i Firmino, uspjeli su izboriti ubjedljivu pobjedu i drugi put zaredom proći u finale elitnog evropskog klupskog fudbalskog takmičenja.

Domaći su od početka krenuli ofanzivno, a već u 7. minuti golom Divocka Origija dolaze do vodstva. Ipak, do kraja poluvremena nije bilo promjene rezultata, iako su obje ekipe imale po nekoliko prilika.

U drugom poluvremenu u igru je ušao Georginio Wijnaldum koji sa dva “blitzkrieg” gola u 54. i 56. minuti donosi prednost od tri gola za Liverpool i izjednačuje rezultat iz prvog meča. U 79. minuti Divock Origi je na lucidan način iskoristio neopreznost u odbrani Barcelone i nakon kornera Alexandera-Arnolda šalje loptu u mrežu za veliku pobjedu Liverpoola.

“Redsi” su ovim trijumfom podsjetili na čuveni okršaj sa Milanom u finalu Lige prvaka u Istanbulu 2005. kada su nadoknadili 0:3 iz prvog poluvremena i slavili poslije penal lutrije, u jednoj od najšokantnijih utakmica svih vremena.

Liverpool će u finalu 1. juna u Madridu igrati s pobjednikom drugog polufinalnog duela Ajax – Tottenham koji se igra u Amsterdamu. Ajax iz Londona donosi prednost od 1:0.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*