Mirni protest u znak sjećanja na genocid u srebrenici danas u Tuzli

Mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, bit će održan danas u Tuzli.

Iz Udruženja građana (UG) “Žene Srebrenice” podsjećaju da je 11. 1995. godine, 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN)” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kako kažu, kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije UN-a, Evropska unija (EU) i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu “ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 naših najdražih iz Srebrenice.”

Ističu da UN, EU i svijet nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva i da porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštićene zone Srebrenica” nikada neće zaboraviti, niti oprostiti.

Ove godine, 11. jula, navršilo se 19 godina od genocida koji su počinili Jugoslovenska narodna armija (JNA), vojska i policija Republike Srpske (RS), “a zločinci se još uvijek slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS-a”.

Mirnom protestu UG “Žene Srebrenice” pridružit će se “Sumeja” BiH i ostali građani, najavljeno je iz UG „Žene Srebrenice“ – Tuzla.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*