Ultimativna poruka bh političarima

Njemački listovi pisali su o njemačko-britanskoj inicijativi za BiH koja, kako navode, ima djelimično ultimativni karakter, javlja Radio Deutsche Welle.

Preuzimanjem vlasti je takozvana velika koalcija u Njemačkoj (čine je demokršćani i socijaldemokrati) obećala da će u svijetu preuzeti više odgovornosti. To je i u Bosni i Hercegovini primljeno k znanju, ali niko nije zaista vjerovao da Njemačka ovaj put to zaista misli ozbiljno piše list taz.de i nastavlja.

– Čini se da će to ovaj put biti drugačije. Zajedničkim pismom britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova na adresu novoizabranih bh. političara zahtijevaju se sveobuhvatne reforme u državi i privredi. To sve, istina, nije ništa novo, jer je to Brisel već odavno zahtijevao – piše ovaj list.

Navodi se kako je ono što se promijenilo ton. Zahtjevi dvojice ministara vanjskih poslova u sebi imaju nešto ultimativno.

– Uostalom, Bosni i Hercegovini se daju sveobuhvatna obećanja finansijske pomoći, ekonomske reforme trebaju pospješiti investicije. Za to u Briselu na raspolaganju stoji nekoliko instrumenata. Steinmeier i Hammond nacionalističkim strankama obećavaju čak, odlaganje zahtjeva za provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2009. Strazbur je zatražio sveobuhvatne ustavne promjene. Njih prije svega žele izbjećo srpski i hrvatski nacionalisti. No oba entiteta – srpski isto kao i bošnjačko-hrvatski su polubankrot. Njima bi dobro došle finansijske injekcije iz Brisela. S druge strane, Zapad mora paziti da im Putin ne prepriječi put. Jer, Rusija je krenula u jednu kako ekonomsku, tako i političku ofanzivu na Balkanu. Pitanje je dakle, koliko će biti uspješna inicijativa iz Berlina i Londona –  piše list, a prenosi Deutsche Welle.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*