Milion i 100 hiljada KM za III fazu sanacije brane jezera Modrac

Danas je održana redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Između ostalog odobreno je oko milion i 100 hiljada KM, za izvođenje radova na sanaciji brane jezera Modrac – III faza. Donesena je i odluka o odobravanju finansijskih sredstava općinama Tuzlanskog kantona, za projekte iz oblasti zaštite okolice, iz sredstava posebnih naknada prilikom registracije vozila.

Raspodjela ovih sredstava je izvršena u skladu sa procentualnim brojem automobila na općinama Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzla. Kako je kazao ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice Zvjezdan Kadradžin, riječ je o sredstvima u iznosu od 908.000 KM raspoređenih na deset općina. „Tih deset općina ne obuhvata Tuzlu, Gračanicu i Srebrenik, jer nisu opravdali sredstva iz 2013.godine. Očekujemo da će uskoro pomenuta sredstva biti opravdana, tako da će dobiti pripadajuća sredstva iz 2014. godine“, kazao je Karadžin.

Pored ovoga na sjednici je razmatran prijedlog Odluke o davanju saglasnosti, na tekst Aneksa 1. Ugovora o finansiranju i izvođenju radova, na sanaciji brane Modrac – III faza. Sredstva su planirana Progamom utroška sredstava vodnih naknada za 2014.godinu, a Odlukom je odobreno oko milion i 100 hiljada KM. Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Samida Šarca, nakon majskih poplava nivo brane Modrac je bio u nekoliko navrata na kritičnom nivou, što opravdava ovu Odluku.

„Nastavak III faze sanacije brane jezera Modrac je iz meni neobjašnjivih razloga prekinut u 2013.godini, jer nisu bila obezbjeđena sredstva. Predhodne dvije faze su sufinansirane od Agencije za slivno područje Sava iz Sarajeva. Kada je u pitanju 2014.godina, Vlada je uputila ovoj agenciji zahtjev za sufinansiranje, što su oni odbili, jer nemaju planirana sredtsva za ovu godinu“, pojasnio je Šarac.

Na dnevnom redu između ostalog, bilo je i razmatranje teksta Zahtjeva, za izradu konačnih izvještaja o posljedicama prirodne nesreće. Vlada Tuzlanskog kantona  je razmatrala i prijedlog Odluke, o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog, i drugog ciklusa studija, na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli, te utvrđivanju visine školarine, i participacije u troškovima studija u akademskoj 2014./15. godini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*