U Njemačkoj otkriven jedan od najstarijih primjeraka Kur'ana

Jedna od najstarijih kopija Kur'ana iz perioda prvih dana pojave islama otkrivena je u Njemačkoj. Naime, profesori i istraživači Univerzitetske biblioteke u Tuebingenu u Njemačkoj su jučer objavili kako su otkrili ovu kopiju.

Na osnovu opsežnih naučnih ispitivanja tri pergamenta svete muslimanske knjige, njemački istraživači su sa stepenom vjerovatnoće od 95,4 posto zaključili da je otkrivena kopija Kur'ana nastala u 7. stoljeću.

Njemački stručnjaci tvrde da je Kur'an nastao u periodu između 649. i 675. godine, odnosno od 20 do 40 godina nakon smrti Muhammeda a.s., posljednjeg poslanika u islamskoj vjeri.

Istraživanje je provedeno saradnjom najprestižnijih njemačkih, francuskih i švicarskih istraživačkih instituta i akademija. Tokom istraživanja su korištene najsavremenije moguće tehnologije što ovom otkriću daje poseban značaj i pouzdanost, javlja Anadolu Agency.

Pergamenti svete knjige su napisani kufi pismom, odnosno stilom, jednim od najstarijih oblika arapskog pisma. Analizirani rukopis je privukao veliku pažnju njemačkih naučnika zbog svoga karakterističnog stila i formata. Kur'an se nalazi u Odjelu za rukopise biblioteke u Tuebingenu, a jedan dio je dostupan i u digitalnoj verziji.

Ovaj Kur'an se od 1864. godine nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u Tuebingenu kada je otkupljen iz kolekcije pruskog konzula Johanna Gottfrieda Wetzsteina.

S druge strane, u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu nalazi se jedna od islamskih najsvetijih relikvija – najstariji Kur'an na svijetu, poznat i kao Osmanov Kur'an koji datira iz sedmog vijeka. Osmanov Kur'an je sastavljen u Medini, po nalogu Osmana, trećeg halife ili muslimanskog vladara. Čak postoje mišljenja da je taj Kur'an pisan rukom trećeg halife Osmana. Sam halifa napisao je svojeručno pet mushafa, a pripisuje mu se i sastavljanje Kur'ana u jednu knjigu.

Prije njega, sveti ajeti za koje muslimani vjeruju da je Bog objavio poslaniku Muhammedu su učeni napamet ili pisani na komadima drveta ili kostima kamila.

Da bi se spriječili nesporazumi o tome koje ajete treba smatrati kao božanski nadahnute, Osman je naredio da se sastavi ova definitivna verzija Kur'ana koja je dovršena 651. godine, samo devetnaest godina nakon smrti poslanika Muhammeda. Blizu jedna trećina izvorne knjige je sačuvana, odnosno oko 250 stranica, u velikom formatu pisanom podebljanim arapskim pismom. Djelimični Kur'an koji se nalazi u palati Topkapi u Istanbulu se također smatra za još jedan od tih izvornih primjeraka svete muslimanske knjige. Ovaj Kur'an je pod zaštitom UNESCO-a.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*