55 godina Tehnološkog fakulteta u Tuzli

Povodom 55 godina Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u četvrtak, 13.novembra 2014.godine,  biće organizovana svečana akademija. Na svečanosti će se, pored prvog diplomanta Tehnološkog fakulteta, dekanice i rektora, prisutnima obratiti i profesori emeritusi Sadik Latifović i Jozo Budimir.

Ovom prilikom promovisaće se i publikacija 55 godina TF i dvobroja časopisa Tehnologica Acta.

Promotori če biti: Prof.dr. Ranka Kubiček, Prof.dr.Sabit Begić i Prof.Dr.Mustafa Burgić.

Podsjećamo, Tehnološki fakultet u Tuzli osnovan je 1959.godine, kao prva visokoškolska institucija u Tuzli i kao prvi fakultet Univerziteta u Sarajevu, izvan Sarajeva. Jedan od suštinskih razloga osnivanja Fakulteta bila je potreba za educiranim kadrom koji bi bio nosilac razvoja Tuzle i tuzlanske regije u razvijenu hemijsku industrijsku regiju.

Tehnološki fakultet u Tuzli je prva visokoškolska institucija u BiH koja je otvorila postdiplomski studij 1963. godine. Prva doktorska disertacija na Fakultetu odbranjena je 1962.godine. Značaj Fakulteta u regiji sjeveroistočne Bosne i u Bosni i Hercegovini može se iskazati brojnim pokazateljima, od mijenjanja strukture stanovništva, proširenja i izgradnje industrijskih kapaciteta, većeg zapošljavanja radnika i sl. Nakon osnivanja Univerziteta u Tuzli, 1976.godine, Tehnološki fakultet počinje da djeluje u njegovom sastavu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*