Devet kompanija osvojile nagrade za inovacije

Švedska ambasada u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu dodijelila Challenge certifikate kompanijama pobjednicama iz drugog kruga molbi Challenge – poziv kompanijama na takmičenje za ekonomsku podršku njihovim poslovnim idejama.

Oko 300 registriranih mikro i malih kompanija iz Bosne i Hercegovine i Švedske podnijelo je molbu, a zadnji datum prijema molbi za drugi krug bio je 30. maj 2014. godine. Njih devet je dobilo certifikat.

Nakon ocjenjivačke procedure dodijeljena je podrška za svaku od devet kompanija, Agromont, Rubicon, Tarevci, Net Consulting, Rukotvorine, Balkan Star, Technabit, Krompir.ba i SpacePrint.

Njihovi poslovni planovi sastojali su se od jasnih elemenata za daljnje mogućnosti razvoja, kao što su povećanje kapaciteta, transfera tehnologija i stvaranje radnih mjesta.

Kompanije će provesti projekte unutar različitih poslovnih sektora, od proizvodnje namještaja, konsultacijskih usluga u području poslovne etike, do IT servisa, kao što je 3D ispis.

Šefica za razvojnu saradnju u švedskoj ambasadi Marie Bergström kazala je da za Švedsku ovaj projekt predstavlja jedan vid finansiranja budućnosti BiH.

– Nadamo se da su ovi poduzetnici budućnost i zvijezde BiH, da će oni dobiti sredstva za svoj biznis i da će biti dio moderne Bosne i Hercegovine koju mi podržavamo na putu ka Evropskim integracijama jer to je naš primarni cilj – istakla je.

Sljedeći poziv za predaju molbi otvoren je do 30. novembra.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.