Sud Evropske unije protiv “socijalnog turizma”

Sud Evropske unije u utorak je presudio da država članica ima pravo uskratiti socijalne beneficije građanima druge članice koji su u nju došli samo zbog socijalne pomoći.

Sud je zaključio da građanin jedne zemlje članice EU-a može dobiti socijalne beneficije samo ako je njegov boravak u skladu s direktivom o slobodnom kretanju osoba. A jedan od uvjeta za dobivanje dozvole boravka jest da osobe koje ne rade moraju imati dovoljno sredstava za život, naveo je Sud u svojoj odluci.

Sud je donio takav zaključak razmatrajući slučaj dvoje rumunjskih državljana, kojima je Njemačka uskratila određene socijalne beneficije.

Po odluci Suda EU-a, domaće zakonodavstvo može uskratiti prava građanima ostalih država članica, koja su inače dostupna građanima te zemlje, ako nemaju pravo na legalan boravak u skladu s direktivom o slobodi kretanja.

Usljed ekonomske krize u EU-u, javnost u više zemalja članica sve je nezadovoljnija zloupotrebama slobode kretanja, kada ljudi iz siromašnijih članica odlaze u bogatije da bi tamo dobile socijalne beneficije, što je prozvano “socijalnim turizmom”.

Odluku suda odmah je pozdravio zastupnik Evropskog parlamenta, britanski konzervativac Timothy Kirkhope.

-Odluka suda pokazuje da Velika Britanija nije jedina koja želi da sloboda kretanja bude ono za što je i uvedena, sloboda kretanja da bi se radilo – rekao je Kirkhope, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*