Podignuta optužnica protiv Rajka Kušića za zločine protiv čovječnosti

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Rajka Kušića (1959.), bivšeg zapovjednika Rogatičke brigade i visokopozicioniranog oficira VRS-a, koji se u 17 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Rogatici i okolini.

Kušić se tereti da je od kraja maja 1992. do kraja jula 1995. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okoline, u svojstvu komandanta Teritorijalne odbrane, a kasnije komandanta Rogatičke brigade, Prve podrinjske lake brigade i istovremeno član Kriznog štaba Srpske opštine Rogatica sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Kako se u optužnici navodi, Kušić je kao svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se, tekođer, tereti da je komandovao i osobno sudjelovao u napadima na civilno stanovništvo u kojima su žrtve ubijane, prisilno premještane, nezakonito zatvarane u zatočeničke objekte i u njima premlaćivane, zlostavljane, te odvođene na obavljanje prinudnih radova ili odvođene na nepoznata mjesta od kada se vode kao nestale, da bi nakon rata veći broj žrtava bio pronađen, ekshumiran i identificiran.

U okviru navedenih napada, zatočene žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane, a imovina bošnjačkog stanovništva i ustanove namijenjene vjerskim potrebama uništene.

Optuženi se tereti da je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području opštine Rogatica u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo opštine Rogatica, odnosno više hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorije RS.

Optuženi Kušić tereti se za ubistva više od stotinu žrtava s područja Rogatice, kao i ubistvo oko 50 žrtava na lokalitetu jame Paklenik.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

U optužnici se predlaže saslušanje 216 svjedoka optužbe i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal od 352 dokaza.

S obzirom na to da se optuženi Kušić nalazi na teritoriji Republike Srbije, za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*